A kerékpározás 7 előnye

A városi kerékpározás…

  1. szórakoztató és rugalmas

A kerékpározást újra és újra az elmúlt kétszáz év legnépszerűbb találmányának választják. Kerékpározni egész egyszerűen nagyon jó mulatság. A kerékpározás olyan szabadságérzetet ad, amit egy autóban ülve soha nem tapasztalhatunk meg. A kerékpározás nagyobb szabadságot ad az útvonalválasztás tekintetében is. Kerékpárral olyan keskeny utakon, ösvényeken és rövidítéseken lehet haladni, amely autóval nem lehetséges.

  1. javítja az életminőséget

Képgaléria

   812

A kerékpározás élhetőbbé teszi a városi területeket. Képessé teszi az embereket arra, hogy észrevegyék a városi környezetet, és interakcióba lépjenek vele. Segít abban is, hogy az ember jobban otthon érezze magát, és pozitívan befolyásolja a közösségi szellemet. Bizonyos helyeken, főleg bajnok városokban (ld. 1.5 fejezet), kerékpárral járni nem egyszerűen a közlekedés egyik formája, hanem egy bizonyos életstílus kifejezése is.

A mozgás szabadságát, a függetlenséget és a szórakozást reprezentálja. Mindenki kerékpározik, így a kerékpározás szociálisan egyenlősít. Legyen gazdag vagy szegény, idős vagy gyerek, bárki élvezheti a kerékpározást.

Manapság a városi életkörülményekre komoly hatással van a gépjárműforgalom által keltett zaj. Az EU SILENCE projektjének (http://www.silence-ip.org/site/) keretében készített felmérés szerint a közúti gépjárműforgalom Európa legjelentősebb zajforrása. A WHO állítása szerint minden harmadik EU-s állampolgár komolyan zavaró gépjátműforgalmi zajnak van kitéve, és az EU lakosságának egynyolcada egészségtelen szintű zajban él (WHO 2003). A folyamatos zaj olyan egészségügyi problémákhoz vezet, mint a rossz alvás, a stressz és a magas vérnyomás. A jobb kerékpározási körülmények arra bátorítják az embereket, hogy a rövid autós utakat “halkabb” közlekedési formákra, gyaloglásra és kerékpározásra cseréljék.

  1. költséghatékony

A közlekedés és az utazás időtartamának költsége: az EU-ban a közlekedés költségei 2005-ben egy háztartás átlagos költségeinek 13%-át tették ki. Az üzemanyagárak alakulásának trendjét elnézve ez az arány a jövőben növekedni fog. Bár nem spórolja meg az autótulajdonlás teljes költségeit, a rövidebb – autóva megtett – utazások kerékpározásra cserélése így is jelentős megtakarítást eredményez az üzemanyag, a parkolás, az úthasználati díjak és a karbantartás tekintetében. Az utazási idő költségét is bele kell számítani a közlekedés költségeibe: az Egyesült Királyságbeli számítások szerint mintegy 90 euró heti megtakarítást jelenthet egy fejenként annak, aki autóját a parkolóban hagyja.

Sok túlzsúfolt városban a kerékpározás a közlekedés leggyorsabb módja. Bizonyos európai városokban a közlekedés átlagos sebessége alacsonyabb, mint száz évvel ezelőtt! Még egy átlagos erőnlétű kerékpárral közlekedő lakos is könnyedén hagyhatja le az autókat, buszokat és villamosokat. Kerékpárral parkolóhelyeket sem kell keresni, rendszerint az úti cél közvetlen közelében lehet parkolni.

A kerékpározás 7 előnye